Hvilken Kunstner Skar Sit øre Af?

Pixabay

Den hollandske kunstner og maler, Vincent van Gogh, blev udover sine malerier også legendarisk for at være den kunstner, der skar sit øre af.

van Goghs handling har siden været med til at gøre ham endnu mere uforglemmelig og legendarisk, end hans kunst gjorde. Den hollandske malers handling giver den dag i dag stof til både artikler, forskning og bøger.

Hvorfor skar van Gogh sit øre af?

Livet var ikke en dans på roser for Vincent van Gogh. Gennem sine 37 år, som van Gogh nåede at leve, var han flere gange ramt af mentale sammenbrud.

Her spillede både ulykkelige kærlighedsforhold og de kunstneriske forhold spillede her ind. I 1888 skar van Gogh sit øre af under en diskussion med sin ven, kunstmaleren Paul Gauguin, som han boede sammen med.

Et skænderi mellem de to første til, at van Gogh lillejuleaften 1888 skar en del af sit venstre øre af og gav det til en prostitueret på af af byens bordeller.

Historien har siden været i tvivl om, hvilket øre det var, som van Gogh skar af, samt hvorfor han gjorde det. Der har været historier om, at det var i irritation over, at han ikke kunne male det korrekt på sit selvportræt. Samtidig har der flere steder også været nævnt, at det var det højre øre, der blev skåret af.

Episoden gjorde ikke van Goghs mentale tilstand bedre. van Gogh døde i 1890 af et skudsår i maven. Der er den dag i dag stadig tvivl om, hvorvidt der var tale om et selvmord, eller om det skyldtes, at van Gogh blev ramt ved en ulykke af en folk teenagedrenge, som han havde drukket med.

Tak for støtten

Til slut vil vi hurtigt takke avXperten for støtten de her bidraget til dette indlæg. Find et stort udvalg af elektronik på avXpertens webshop, eksempelvis et par nye Apple AirPods, eller måske et ladekabel til elbil samt utallige andre kabler og smarte gadgets.